Ervaringen

Hier kunt u ervaringen lezen van deelnemers aan de Ismakogielessen:

Graag voldoe ik aan je wens om mijn ervaringen met Ismakogie te delen.

Ismakogie, wat is dat? Ik had er nog nooit van gehoord. Per toeval kwam ik het woord tegen op een poster bij ’s lands grootste super. Ik was op zoek naar een vorm van beweging om van die bank af te komen. Het trok mijn aandacht en thuis heb ik meteen opgezocht wat Ismakogie inhield. Dat leek me wel wat. Zachte en rustige bewegingen, waar alle spieren in je lijf aan meededen en dat kon zelfs zittend, staand of liggend. Heb me meteen aangemeld en na twee proeflessen was ik enthousiast geworden. Het was leuk om te doen, totaal niet inspannend en toch deed ik iets goeds voor mijn lijf. Al voelde ik in het begin…niets, totaal niets. Ja ,spierpijn en dat was, volgens mijn instructrice een goed teken. Niet teveel verwachten in het begin, geduld en vooral doorgaan. Het voelen wat het voor mijn lijf deed, komt. Bij de een wat eerder dan bij de ander. Ik wachtte af en intussen was ik het zo gezellig en leuk gaan vinden, al deed het nog weinig voor mijn lijf, het sociale contact met mijn mede-cursisten was niet te onderschatten. Een leuke groep en op en dag… ja, ik voelde wat en dat werd allengs meer en meer. Het werkt, Ismakogie.
Inmiddels ben ik bijna twee jaar verder en mijn lijf voelt soepeler aan, bewegingen zijn minder stram, en ik loop de trap weer op en af. Dat kon ik bijna niet meer voordat ik aan Ismakogie begon. En dat zonder al te veel inspanning, niet uitgeput na een les, ik voel me goed en mijn lijf dankt het mij.
In het begin, niet meteen verwachten dat je weer over hekken kan springen (dat kon ik al nooit en nu ook nog niet), maar voor de rest voel ik me goed erbij en ik voorkom hiermee misschien mankementjes die je, bij het ouder worden, ongetwijfeld gaat voelen. Ik ben zo blij dat ik me aangemeld heb en ga iedere week met plezier naar de les. En er is niks zweverigs aan Ismakogie, het is gewoon je spieren activeren op een rustige, ontspannen manier en het is bovendien nog gezellig ook. En het gezamenlijke kopje koffie na de les doet de rest.

Groetjes, Philo


Ik ben heel tevreden er mee en heb veel geleerd. Hoe ik mij kan helpen in verband mijn klachten.
Je zet alles in beweging van tenen tot hoofd. Ik voel ook heel duidelijk waar we bezig zijn als we de oefeningen doen .
Wat heel prettig is dat de oefeningen zo rustig aan gedaan worden. Zonder dat je veel pijn hebt. En alle spieren in beweging zet.
Ik ben vanaf dag 1 bij je begonnen. En geniet er nog steeds van ook de groep is leuk.

T.V.


Ismakogie betekent voor mij, dat ik iets voor mezelf doe, dat niet al te veel inspanning kost (astma) en daarbij waardeer ik de gezelligheid die ik elke lesdag toch weer ervaar. En de ongedwongen manier van omgaan met elkaar is voor mij ook wat waard.

I.R.


Ik als actief voetreflextherapeut weet al jaren wat Ismakogie is. Sinds 5 jaar beoefen ik deze bewegingsleer. Omdat ik ook veel sport (beweeg) en verder geen noemenswaardige klachten heb merk ik weinig van enig effect van Ismakogie. Maar ik kan mij wel heel goed voorstellen dat het voor iedereen met ”klachten” goed is.

Marcel Heiligers


Aangetrokken door de visie “goed bewegen is beter” ben ik ismakogie gaan doen. Vaak ben ik in mijn leven er op gewezen rechtop te lopen of te staan. Ik wist echter niet hoe dat moest. In het afgelopen jaar heb ik geleerd dat een goede houding begint bij de steunpunten in je voeten. Dat was voor mij een openbaring. Ook heb ik mij verbaasd dat je met kleine bewegingen het hele lichaam laat werken. Hoe meer ik dat bewust werd hoe fijner de bewegingen aanvoelen. In de les zijn wij samen geconcentreerd bezig, deze inspanning leidt tot ontspanning.

Nu ik weet hoe je een goede houding kunt krijgen ga ik het steeds meer toepassen. Soms zak ik weer in maar dan weet ik mezelf te corrigeren. Mijn nieuwe uitdaging is minder pijn te hebben van de artrose in mijn schouders en nek. Bij een scanonderzoek is de artrose vastgesteld en dan heb je daar mee te leven met zo nodig pijnstillers.  In de ismakogie probeer ik de spieren te versterken en mede door een betere lichaamshouding verbetering te krijgen.

De visie van “goed bewegen is beter” is voor mij geheel van toepassing.

Karin Broeders


Mijn ervaring met Ismakogie is dat ik stomverbaasd was dat je met zulke simpele oefeningen zoveel verschillende spieren voelt. Daarbij vind ik de les rustgevend en zijn de oefeningen geschikt voor iedereen.

Margot


Sinds enkele maanden volg ik de Ismakogie-lessen bij Caroline in Simpelveld. Buiten het feit dat Caroline de lessen goed geeft sta ik versteld van het effect op mijn lichaam. Ben altijd wel bezig geweest met lichaamsbewustzijn; eerst met yoga en later met Tai Chi. Ismakogie gaat de verfijning in en laat je voelen dat subtiele, kleine bewegingen, uitgevoerd met een zachte energie, het hele lichaam in beweging zetten waardoor er, zonder forceren, veranderingen mogelijk zijn. Al jaren lang heb ik klachten in mijn voet waar, tussen twee tenen in, soms een zenuw bekneld raakt. Door me bewust te worden hoe ik mijn voeten neer zet en gebruik te maken van, de drie voetsteunpunten tijdens het lopen gaat het een heel stuk beter. Kan gelukkig weer wat langer wandelen!

Groetjes, Ans


Door Ismakogie heb ik weer gevoel voor mijn fysiek lichaam gekregen en ben ik er weer mee in verbinding gekomen. De oefeningen zijn fijn en op zich zonder veel moeite te doen, maar hebben wel effect op het gehele systeem.

Birgit Kewitz


Vanaf m’n 45-ste jaar, na de overgang kreeg ik een hoog cholesterol, trage schildklier en op de koop toe, werd ik na een hardnekkige griepaanval M.E.-patiënt. Vermoeidheid is mij dus niet vreemd. Door gedoseerde inspanning was het leven mij gewillig. Maar na de diagnose Alzheimer van mijn man, is het wat problematischer geworden. Geestelijke belasting werd hierdoor moeilijker te regulieren, waardoor ik een terugval kreeg; spierspanning, pijn, dubbelzien en ook de organen doen hier in mee. Dit alles viel mij ten deel.

Bewegen werd moeilijker, totdat ik een advertentie las over Ismakogie. Ik kende het al, heb 20 jaar geleden in de Pijnkliniek in Enschedé hiermee kennis gemaakt en daar heeft een docente mij eraan laten ruiken. In mijn woonomgeving Den Bosch was echter geen Ismakogiedocent aanwezig. Nu, na de proefles van de geweldige docente Caroline Lemmens, wist ik: dit is voor mij de weg naar beheersing van lichaam en geest.

Dus niet ik wil… dus ik kan…

Maar:  ik kan en wil het…

Al een tijdje had ik het gevoel dat mijn hoofd tolde. De bloeddruk was veel te hoog en ik had hartkloppingen. Na de derde les behoorde mijn hoofd weer op mijn trage lichaam, het is weer één geheel. Ik hoop dat dit zo blijft. Ik heb mijn leven terug, geen strijdgevoelens meer, wel gedoseerd. Dit is mijn verhaal. Het leven lacht mij weer toe ondanks de vele gebruiksvoorschriften. Mijn willen en kunnen zijn in evenwicht. Bij een terugval weet ik de weg…

 

Hartelijke groet, Gerdi  71 jaar


Pianospelen met doorgezakte voet 

Het begon zo’n twee jaar geleden dat ik bij ’t opstappen van m’n fiets steeds meer pijn kreeg in m’n linkervoet. Dat begon bijna niet merkbaar maar groeide snel in hevigheid totdat ik zelfs ’n tijdje mank ging lopen. Aanvankelijk dacht ik aan jicht maar na raadplegen bleek dat ’n ander soort pijn te zijn en ook de voet zou dan rood uitslaan hetgeen bij mij niet ’t geval was. Ik probeerde mijn voet zo veel mogelijk te ontzien en de pijn verdween nagenoeg tot ’n lichte gevoeligheid. Ging echter niet geheel weg. Na ’n klein jaar kwam de pijn weer in volle sterkte terug. Aangezien ik wist dat Caroline zich serieus bezighield met beweging, lichaamshouding en werking van spieren vroeg ik haar om advies. En die kreeg ik direct ! Zij had sterk ’t vermoeden dat ’t om ’n doorgezakte voet zou gaan en zij kende oefeningen die dit konden verhelpen. Een paar dagen later gaf ze mij ’n boekje waarin de oefeningen stonden beschreven. Het was ’n zevental waaronder pianospelen, optillen en spreiden van de tenen en krabben over de vloer. Dit heb ik slechts ’n paar weken hoeven te doen en de pijn verdween als sneeuw voor de zon. Het laatste beetje werd weggenomen door het rollen van ’n zacht balletje onder de voet. En sindsdien is alles weg. Het meest opvallende aan het uitvoeren van de oefeningen vond ik dat je heel goed voelde dat de spieren waar ’t om ging steeds soepeler werden en dus steeds minder pijnlijk. Alsof ze opnieuw werden geactiveerd of getraind.  Zo kan ’n heel eenvoudige remedie ’n uiterst doeltreffend middel zijn tegen ’n langdurige kwaal. Je moet ’t alleen maar weten ! En daar hebben we Caroline voor.

Hil Bruinsma


Mijn ervaring met Ismakogie begon in september 2015. Ik heb sinds enkele jaren last van lichamelijke klachten doordat ik volledige artrose in beide knieën heb. Hieraan ben ik inmiddels diverse keren geopereerd geworden om de uiteindelijke operatie zo lang mogelijk te kunnen uitstellen. Later in dit gehele proces bleek dat ik naast de artrose in mijn knieën ook door de rest van mijn lichaam artrose heb of ga ontwikkelen omdat ik de erfelijke vorm heb. Daarnaast stelde de reumatoloog ook vast dat ik ook nog de andere reuma vorm heb, namelijk fibromyalgie. Van beide reumatische vormen kun je stijf zijn en pijnklachten hebben. Dit kan los van elkaar, maar ook gelijktijdig voorkomen.
Door deze lichamelijke klachten heb ik enkele jaren geen betaald werk kunnen doen maar was ik wel voor enkele uurtjes in de week met vrijwilligerswerk bezig bij een welzijnsorganisatie. Een van de vaste krachten daar vertelde mij over Ismakogie en dat zij mij wel eens zou vertellen hoe ik beter zou kunnen zitten enz. Na een tijdje vertelde ze me dat er in mijn omgeving een Ismakogiedocente woonde waar ik eventueel contact mee op zou kunnen nemen voor informatie en eventueel lessen.

Ik heb toen eerst eens op internet gekeken wat er zoals te vinden was over Ismakogie. Dit maakte mij wel nieuwsgierig waarop ik het nummer belde wat ik gekregen had. Via deze weg kwam ik toen in contact met Caroline Lemmens. Ik heb een heel gesprek over de telefoon gehad met Caroline en aan het einde van dit gesprek nodigde zij mij uit om gewoon eens bij haar thuis te komen naar een les en eens mee te doen en te ervaren.
Dat heb ik toen gedaan en het voelde goed. Ik kon meteen al heel veel dingen voelen en ervaren. Dit gebeurt normaal gesproken niet zo snel, maar nou moet ik eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik voorheen ook al aan Reikie enz. gedaan heb, dus ik ben gewend om diep in mijn lichaam te voelen en dingen vrij snel te ervaren. Ik had enkele dagen minder last van mijn gewrichten en spieren, maar toch had ik wel twijfel of het door die ene les al zoveel beter met mijn klachten ging.
In september begonnen de lessen weer. Nu in de Butting In, in Hoensbroek. Ik volgde trouw elke les en deed thuis ook wat oefeningen. Vooral de oefeningen voor het zitten en staan op de Ismakogische manier. Na ongeveer een maand de lessen gevolgd de hebben merkte ik dat ik een stuk minder stijf was  in de gewrichten en spieren. Na een tijdje bedacht ik dat ik dan ook maar eens zou kunnen proberen te stoppen met mijn pijnmedicatie die ik nam. Ik nam ongeveer 3000 mg Paracetamol en 1000 mg Ibuprofen elke dag. Ik ben daar van het ene op het andere moment mee gestopt en heb nooit weer wat hoeven nemen. Ik ben niet compleet pijnvrij, maar de pijn die ik nog heb is handelbaar en die heb ik ook nodig om mijn grenzen in de gaten te houden zodat ik niet te ver ga in mijn activiteiten. Naast het positieve effect wat de lessen op mijn lichamelijke gestel hebben merk ik ook dat ik een stuk rustiger in mijn geest ben en meer in balans.
Kortom zou ik iedereen die lichamelijk klachten heeft, maakt niet uit welke of in welke mate, deze lessen eens een tijdje te proberen en te ervaren. Iedereen kan deel nemen omdat iedereen de oefeningen naar eigen kunnen kan doen of aangepaste oefeningen kan doen ter vervanging van oefeningen die niet mogelijk zijn met/door de klachten. Vrees niet en kom proberen en ervaren en ervaar ook de vrijheid die u kunt bereiken door Ismakogie.

Monique Adema-Smeets


Ismakogie is een verlichting voor mijn triggertenen. Tevens is het kraken van mijn Atlas (bovenste nekwervel) door de oefeningen een stuk minder geworden.  Nooit gedacht dat dit door Ismakogie bereikt kon worden. Het is  voor iedereen een aanrader.

Hartelijke groet, R. I.


Ik ben nu een half jaar wekelijks bij de Ismakogie. Gelukkig ben ik niet begonnen met veel lichamelijke klachten, maar ik voel wel duidelijk de invloed. Een heel geringe klacht is de nek en bij bijna iedere oefening voel ik lichtjes mijn nek. Soms heb ik ook lichte spierpijn (benen). Ik denk dat Ismakogie met hele kleine en lichte oefeningen heel ver en diep gaat.

Marcel Heiligers


Ismakogie leert je om je lichaam goed te bewegen, je ontdekt elke keer weer iets nieuws, ’t zijn de kleine spieren die aangestuurd worden om zo een hele keten van spieren in beweging te zetten. Ademhaling en doorbloeding worden verbeterd en ook je staan en houding is van groot belang. Het zijn heel simpele bewegingen, die van groot belang zijn. Het opstaan, zitten gaan, maar ook gewoon ’t staan, ’t lopen, bekkenbodemtraining, goed trappen lopen, alles komt aan bod.

Caroline is een hele fijne docente. Ze is duidelijk in haar uitleg, maar ’t zijn soms wel hele kleine bewegingetjes, ’t is soms moeilijk om ’t te begrijpen en te voelen. Ze schroomt niet om boeken of afbeeldingen mee te nemen om ’t ons duidelijk te maken. Na de les heb ik een heel fijn gevoel over me heen. Ik vind Ismakogie fijn om te doen en heb er heel veel baat bij. Daar ik in mijn heel leven veel gevallen ben, door niet goed te lopen, probeer ik nu tijdens het lopen mijn voeten goed af te rollen. Daardoor val ik minder en behoud zo mijn evenwicht.

Soms denk ik: ik lijk wel weer een meisje van 18 jaar!

Lieske Blezer


fotoLesLinten12Juli16


Ik ben met Ismakogie begonnen om mijn lichaamshouding te verbeteren. Ik had allerlei fysieke klachten, en ik hoopte dat door Ismakogie mijn klachten zouden verminderen, en dat ik hiermee wellicht ergere klachten op latere leeftijd zou kunnen voorkomen. Tijdens een proeflesje bij Caroline kwam ik erachter dat ik al jarenlang mijn voeten verkeerd gebruikte, en dat ik ze niet juist afrolde. Dit is waarschijnlijk één van de oorzaken van mijn fysieke klachten. Tijdens de Ismakogielessen kwam ik erachter dat de voeten de basis zijn voor de gehele lichaamshouding. Dankzij de Ismakogielessen worden mijn voeten nu steeds ietsje soepeler, en het is wonderbaarlijk om te ontdekken hoeveel invloed dat heeft op de rest van het lichaam. De ergste fysieke klachten, die ik had, waren nek- en schouderklachten. De pijn en spanning in mijn nek en schouders is nu een stuk minder. Dus ja: Ismakogie heeft een zeer positieve uitwerking op mij, en ik zou het iedereen aan willen raden.

M.J.


Ik vind het niet alleen gezellig, maar heb er al tamelijk iets van opgestoken… en de toiletgang gaat een heel stuk beter… de oefeningen wat ons geleerd zijn voor de schouders  hebben me goed gedaan na een best pittige operatie aan afgescheurde pees van de schouder! Verder ben je overal met de Ismakogie bezig… tijdens het wachten, lopen, zitten, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan wel een of andere oefening toepassen. En belangrijk voor mij was de goede manier van HET OPSTAAN! Zonder deze oefening is het bijna onmogelijk op te staan zonder mijn beide armen te gebruiken als ondersteuning……vooral nu. Ik raad het dan ook aan,om een keer kennis te maken met Ismakogie… je weet nooit???????????

ISMAKOGIE IS VOOR MIJ…KLASSE!

groetjes Greet  Triches Bocholtz


Je wilde graag weten om hoe ik de Ismakogie vind. Nou ik moet zeggen het bevalt me goed omdat je alles in beweging zet in het lichaam . Ik ben benieuwd hoe het is als ik langer bezig ben . Met mijn lijf ben ik tot nu toe tevreden. Maar ben pas begonnen hè. Ik wens je verder succes ermee .

groeten Tonia


Ismakogie …..nog noooooit van gehoord, maar toch maar eens goed de folder lezen. Dat lijkt mij wel wat voor mij was mijn eerste gedachte. Ik wil wel wat doen, maar rustig aan doen en niet teveel op de grond liggen vanwege mijn rug. Precies wat ik zoek was mijn volgende gedachte en zo is het gekomen. Heel laagdrempelig, niet dwingend (je doet wat je kunt), niet duur maar wel ontspannend en met voldoende handreikingen om beter op je houding en manier van bewegen te gaan letten. Geen grote groepen en nog een kopje koffie ook na afloop.

Dorine


Ismakogie, ik had er nog nooit van gehoord. Ik kende zelfs het woord niet. Maar wat is het prettig! Ik leer mijn lichaam kennen en goed “gebruiken”. Het maakt mij bewuster hoe ik sta en zit. Door de oefeningen welke heel eenvoudig lijken let ik op mijn houding als ik sta en zit. In de rij bij de kassa oefen ik, ongezien voor een ander, de spieren in mijn benen en buik. Bovendien is het ontspannend en ga ik na een uurtje oefenen relaxt weer naar huis.

Yvonne la Lau Heerlen


bloemenlaatstelessimpelveld22juli16


Ongeveer een jaar geleden kwam ik in aanraking met Ismakogie. Ik had toen last van een burnout en een baarmoederverzakking. Door de heerlijke oefeningen is mijn bekkenbodem een stuk steviger geworden. Ik hoop ooit van de ring die ik voor de verzakking draag, af te komen. Wat betreft de burnout merk ik dat ik veel rustiger geworden ben. Mijn eindconclusie is dus: Ismakogie is het voor mij!

Gerrie Haemers


In eerste instantie was ik een beetje sceptisch over Ismakogie, maar ik wilde het wel eens proberen. Ik ben nu een half jaar bezig en ik moet zeggen dat ik er meer aan heb dan ik in het begin dacht. Tijdens mijn twee zwangerschappen heb ik last gehad van bekkeninstabiliteit. Door de Ismakogie ben ik weer “in contact” met mijn bekkenbodemspieren. Verder belast ik mijn knieën nu anders dan voorheen, en heb er minder last van.Ook ga ik bewuster zitten. Ik hang zelden nog onderuit op de bank. Opstaan doe ik nu ook automatisch door de steunpunten in de grond te drukken. En ik loop bewuster de trap op. Al met al vind ik dat ik in een half jaar meer bereikt heb dan ik vooraf kon vermoeden.

Petra


Hallo, ik ben Rezie, ik ben bij de Ismakogie van Caroline. De lessen zijn erg leuk en intensief. We zijn met 12 mensen, er zijn mannen en vrouwen. De oefeningen worden meestal zittend gedaan, op een stoel. We beginnen met een rechte rug aan de oefeningen. Dan gaan we beginnen van voeten tot en met het hoofd. Alle spiertjes worden gebruikt. We werken we met balletjes en met stokken en elastieken.
De les duurt een uur. Na de les doen we met zijn allen koffie drinken, en nog gezellig napraten. Verder kan ik alleen zeggen, kom het proberen. Je wordt er alleen maar actiever van. En iedereen kan die oefeningen doen!!!!

Groetjes Rezie


Door de Ismakogie ga ik steeds meer op mijn foute houding letten, zoals proberen geen benen over elkaar te leggen (wat mij nu dus opvalt als ik het doe). Voorheen dacht ik er niet over na. De stand van mijn hoofd is een beetje scheef. Door de lessen ga ik hier nu vaker aan denken en proberen het hoofd recht te houden. Ontspanningsoefeningen gebruiken zoals de “Kinderswung” helpt mij echt te ontspannen. Je wordt bewust van de vele kleine spieren in je lichaam en hoe te gebruiken. Als je moet staan, proberen te wiebelen met je voeten (drukpunten te verplaatsen) zonder dat anderen zien wat je doet. Ik heb veel baat gehad met deze cursus.

Irene